Air Intelligence
in the Cold War


                                     A Research Project  ©  Dick van der Aart              www.air-intel.nlDe pers over MiG's op de vlucht:

Defensiekrant:
..Het boek leest vanaf de inleiding tot en met het register als een trein. [De auteur] beschrijft alle vluchtpogingen uiterst gedetailleerd en toch nooit saai. Een absolute aanrader.

Piloot & Vliegtuig
..Een indrukwekkend epos van de hand van journalist Dick van der Aart. We kunnen hier gerust spreken van een uitstekend gedocumenteerd boek met talrijke authentieke (deels in kleur) foto's en illustraties dat leest als een roman.

De Vliegende Hollander
..Uit een schat aan vrijgegeven archiefmateriaal uit de Koude Oorlog stelt Van der Aart een intrigerende geschiedenis samen van heldendom en verraad.

Maanblad Kijk
..een prettig lezend overzicht van een intrigerend stukje militaire geschiedenis.

Scramble
click on cover for review in English

Flieger Revue Extra
..de prestatie van de auteur
kan niet hoog genoeg
gewaardeerd worden.
..Es bleibt zu hoffen dass
sich bald ein Deutscher Verleger dieses Titels annimmt.

 

  

Tijdens de Koude Oorlog deserteerden meer dan 300 militaire vliegers naar een ander land voor vrijheid en ..goud!

In de periode van de Koude Oorlog namen meer dan 300 militaire vliegers het ingrijpende besluit hun leven drastisch te veranderen door als deserteur met hun toestel naar een ander land te vluchten.

Welkom op de eerste website over gedeserteerde vliegers

Het eerste resultaat van jarenlange research in tal van archieven in binnen- en buitenland is het boek MiG's op de vlucht. Naast het bestuderen van ontelbare open bronnen vond de auteur in Washington, Londen, Freiburg, Berlijn en andere plaatsen een groot aantal gedeclassificeerde Secret en Top Secret documenten. Geheime stukken met bijzondere intelligence informatie die soms een heel ander licht werpt op een desertie.

In de veertien hoofdstukken en bijlagen van MiG's op de vlucht wordt gedetailleerd geschreven over de MiG's en andere - vaak Russische - vliegtuigen, waarmee naar het Westen werd gevlucht, over de redenen voor een desertie, de gevaren van een onaangekondigde landing op een buitenlandse vliegbasis, de geheime psychologische oorlogvoering om vliegers over te halen met hun nieuwste toestellen te deserteren en het inspecteren en het testen van die vijandelijke gevechtsvliegtuigen door de diverse inlichtingendiensten.

Hieronder de beginpagina's van enkele hoofdstukken. Click voor groter formaat:

 

© 2009- 2020 DICK VAN DER AART                    www.air-intel.nl                    LAST UPDATE   9 Oktober 2020